Lifelines Corona-onderzoek

Vragenlijsten voor onderzoek naar de risicofactoren en verspreiding van coronavirus COVID-19

Corona

Corona-maatregelen

We nemen extra maatregelen om de derde onderzoeksronde verantwoord te laten verlopen.
Lees hier onze corona-maatregelen.

In maart 2020 zijn we gestart met het Lifelines Corona-onderzoek om meer te leren over het nieuwe coronavirus COVID-19. Met de hulp van zo'n 50.000 Noord-Nederlanders dragen we ons steentje bij aan het vergroten van kennis over het virus en de impact op de maatschappij. Deze verzameling van inzicht is uniek in Nederland en Europa. Zowel in binnen- als buitenland wordt er gebruik gemaakt van de data uit dit onderzoek. 

Dankwoord aan alle deelnemers

Zo doen we dat

Lifelines en NEXT-deelnemers hebben vanaf het begin van de corona-pandemie meerdere vragenlijsten ontvangen. We vragen hen of ze in de afgelopen 7 dagen klachten hebben gehad die zouden kunnen wijzen op coronavirus, of ze ziek zijn (geweest) en in welke mate. Omdat we willen leren begrijpen hoe het kan dat sommige mensen ernstig ziek worden, stellen we ook vragen over medicatiegebruik, en of men andere ziekten heeft. Daarnaast vragen we naar hun welzijn en leefstijl.

Risicofactoren

De vragenlijsten zijn verstuurd naar deelnemers van de onderzoeksprogramma’s Lifelines en NEXT. Hun antwoorden worden gecombineerd met eerder verzamelde data, waaronder ook genetische informatie. Hoofdonderzoeker prof. dr. Lude Franke, Hoogleraar Genetica licht toe: “Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad.”

Invloed op welzijn

Tevens wordt met dit onderzoek onderzocht in hoeverre het coronavirus invloed heeft op het welzijn en welbevinden van de Noorderlingen. Worden mensen somber of angstig? Heeft dit effect op hun eetgedrag en gezondheid? Hoe raakt het hun dagelijkse leven, waaronder het werk? En wat voor effecten gaat dit op de langere termijn hebben?

Verspreiding in kaart

Dankzij dit onderzoek wordt ook in kaart gebracht hoe de verspreiding van het coronavirus in de drie noordelijke provincies verloopt. Deze kennis kan helpen om in de toekomst bij andere infectieziekten nauwkeuriger te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren.

Noord-Nederland bundelt haar krachten

Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen. Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman: "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij.”

Vragen over de corona-vragenlijst

Elke 2 weken wordt er nu een vragenlijst verstuurd. Nog niks ontvangen? Kijk voor de zekerheid in uw ongewenste e-mail en bel ons anders via 050 - 361 11 13.

Voor dit onderzoek worden alle volwassen Lifelines en NEXT deelnemers uitgenodigd waarvan wij een e-mailadres hebben. Heeft u geen e-mailadres aan ons doorgegeven, maar wil u wel graag meedoen? Geef dan telefonisch uw e-mailadres aan ons door, dan wordt u toegevoegd. U kunt ons bereiken op 050-361 11 13. 

Nee, alleen de deelnemers Lifelines en Lifelines NEXT worden uitgenodigd.
 

Nee, helaas kunnen we u geen individuele terugkoppeling geven. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe, nog onbekende risicofactoren op te sporen die niet in bestaande vragenlijsten zijn opgenomen. Zodra we deze hebben opgespoord, zullen we dit zo snel mogelijk met alle Lifelines en Lifelines NEXT deelnemers delen.
 

Het is geen probleem om een vragenlijst later in te vullen of over te slaan. De vragenlijsten worden in willekeurige volgorde gestuurd, dus je hoeft je niet aan de volgorde te houden waarop je de e-mails hebt ontvangen. 

Het doen van goed onderzoek kost veelal veel tijd. Onze onderzoekers geven grote prioriteit aan dit onderzoek vanwege de belangen voor onze maatschappij. Op deze pagina vind je de meest recente bevindingen. 
 

Jazeker, we kijken niet alleen naar erfelijke factoren, maar ook naar de rol van leefstijl, medicatie en andere ziekten die mensen kunnen hebben.
 

Ja graag, het zou kunnen zijn dat mensen die sneller vatbaar zijn voor gewone griep, misschien ook sneller het coronavirus krijgen. Daarover is nu niets bekend en dat kunnen we met dit onderzoek bestuderen.
 

We verwachten dat de komende tijd het aantal mensen in Noord-Nederland met het coronavirus wekelijks zal toenemen en we willen dit verloop graag kunnen volgen.
 

Neem dan contact op met Servicebureau van Lifelines, via 050 – 361 11 13 of van Lifelines NEXT, via 050 – 361 52 17. Zij kunnen u verder helpen. 

Wilt u geen vragenlijsten over de corona-studie van Lifelines meer ontvangen? Neem dan contact met ons op. Omdat de vragenlijst wekelijks verstuurd wordt, en de verzendlijst vooraf klaar wordt gezet, kan het voorkomen dat er enige vertraging is voordat uw verzoek verwerkt is. 
 

Technische vragen

Verwijst de link van de derde corona-vragenlijst u naar onze website? Dan gaat hier technisch iets niet goed. U ontvangt zo snel mogelijk een nieuwe e-mail met daarin de juiste link.

Doordat veel mensen de vragenlijsten tegelijkertijd ontvangen en invullen, kan de vragenlijst traag worden. Het laden van de vragenlijst en elke volgende pagina kan maximaal enkele minuten duren.

Lukt het toch niet? Probeer het dan op een later moment of een andere dag opnieuw. U kunt deze vragenlijst de gehele week nog invullen.

Over het algemeen adviseren we een laptop of computer te gebruiken. Daarnaast zijn onze vragenlijsten het beste in te vullen in Chrome en Firefox. Ze werken minder goed in Internet Explorer. 

Omdat veel mensen momenteel tegelijkertijd de vragenlijst ontvangen en invullen, is het erg druk op op de servers. Daarom lukt het soms niet in één keer om uw geboortedatum te verifiëren. U kunt het een aantal keer proberen, mogelijk komt u er dan door heen. Anders kunt u het op een later tijdstip of een andere dag nog eens proberen. U kunt deze vragenlijsten namelijk de gehele week nog invullen. 

Wilt u de vragenlijst eens openen in Chrome, en ziet u het dan nog niet? Dan zal u mogelijk de vragen nogmaals moeten invullen. 

Het programma slaat je antwoorden meteen op en wanneer je een antwoord wijzigt zal hij dit ook meteen opslaan. Je kan de vragenlijst tussentijds gewoon weg klikken. Wil je verder gaan met de vragenlijst dan kan je de link uit de e-mail opnieuw openen. Je gaat dan verder waar je gebleven was. 

Neem in dit geval telefonisch contact met ons op via 050-361 11 13. 

U krijgt deze melding waarschijnlijk omdat uw browser (zoals Internet Explorer, Firefox, Google Chrome) verouderd is. Het openen van de vragenlijst wordt daardoor geblokkeerd. Wij raden u aan een recente versie van een browser te downloaden of de vragenlijst in te vullen op een ander apparaat (laptop of computer).

Ziet u op de pagina rechtsboven bij het oogje: 'alleen lezen', dan is de vragenlijst verzonden. Waarschijnlijk wordt u niet goed doorgelinkt naar de eindpagina. Twijfelt u? Neem dan telefonisch contact met ons op via 050-361 11 13.