De rol van fastfood restaurants bij Body Mass Index (BMI)

23-03-2022

- door Marjolein

Onderzoek door: Carel-Peter van Erpecum, Sander van Zon, Ute Bültmann, Nynke Smidt, UMCG

Ongeveer 50 procent van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht. Dit percentage zal in de toekomst nog verder toenemen bij ongewijzigd beleid. Overgewicht wordt gedefinieerd als het hebben van een Body Mass Index (BMI) van 25,0 of hoger. Overgewicht vergroot de kans op verschillende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Tegenwoordig wordt steeds meer erkend dat onze leefomgeving – en in het bijzonder de aanwezigheid van fastfood restaurants - een rol zou kunnen spelen in overgewicht. Fastfood restaurants zijn immers gemakkelijk toegankelijk, hebben een snelle service en bieden vooral ongezonde maaltijden aan. Het aantal fastfood restaurants in Nederland is in de afgelopen jaren ook flink gegroeid.

In deze studie is onderzocht of volwassen Lifelines-deelnemers met meer fastfood restaurants in hun woonomgeving een hoger BMI hadden. Ook is gekeken naar of de rol van fastfood restaurants anders is tussen stedelijke gebieden en het platteland. In deze studie werden (anoniem) de woonadressen van Lifelines-deelnemers gekoppeld aan LISA data (www.lisa.nl), een register met locaties van fastfood restaurants in Nederland. Met deze koppeling kon de aanwezigheid van fastfood restaurants (d.w.z. het aantal fastfood restaurants binnen 500 meter en 1 kilometer en de afstand tot het dichtstbijzijnde fastfood restaurant van het woonadres) in de woonomgeving bepaald worden. Ook deze koppeling vond volledig anoniem plaats.

In deze studie vonden de onderzoekers dat deelnemers met meerdere fastfood restaurants binnen 1 kilometer rondom het woonadres een hoger BMI hadden dan deelnemers zonder fastfood restaurants binnen 1 kilometer rondom het woonadres. Ook hadden deelnemers die dichter dan 250 meter van een fastfood restaurant woonden een hoger BMI dan deelnemers die verder weg dan 1000 meter van het dichtstbijzijnde fastfood restaurant woonden. Op het platteland hadden deelnemers met één fastfood restaurant binnen 500 meter een hoger BMI dan deelnemers zonder een fastfood restaurant binnen 500 meter. Dit patroon werd niet gezien in stedelijke gebieden.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van deze studie gebruikt kunnen worden door beleidsmakers in het creëren van gezondere leefomgevingen. In toekomstige studies zou de rol van fastfood restaurants in veranderingen in BMI over de tijd onderzocht kunnen worden.