Lifelines ontvangt 50.000e deelnemer voor de derde onderzoeksronde

07-07-2022

- door Marjolein

Verzameling Noordelijke gezondheidsgegevens blijft groeien

Op donderdag 7 juli ontvangt Lifelines in Leeuwarden de 50.000e deelnemer voor de derde ronde van het langlopende gezondheidsonderzoek. Deelnemers komen sinds 2006 elke vijf jaar langs voor een uitgebreide meting. Door deze herhaling van metingen is Lifelines gegroeid tot een van de grootste biobanken ter wereld. De gezondheidsgegevens worden gebruikt door onderzoekers en beleidsmakers om beleid en betere therapieën te ontwikkelen voor de preventie en behandeling van ziektes. Daarbij krijgen deelnemers door de metingen inzicht in hun gezondheid.

Op naar 100.000

Lifelines is met 167.000 vrijwillige Noorderlingen gestart als project van het UMCG. In de loop der jaren is een aantal mensen verhuisd, gestopt of overleden. Als gevolg daarvan zijn in de tweede onderzoeksronde (2014 -2017) 120.000 deelnemers onderzocht. Bert-Jan Souman, algemeen directeur Lifelines: “We richten ons op het ontvangen van 100.000 mensen in deze derde ronde. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de waarde van Lifelines wordt. Iedereen die in de afgelopen 15 jaar op bezoek is geweest bij Lifelines, is ook nu weer van harte welkom”.

Noorderlingen vormen een tijdmachine

De Lifelines-deelnemers vormen als het ware een tijdmachine waarmee onderzoekers terug kunnen gaan in de tijd om te zoeken naar antwoorden op actuele vragen. Ook nu al zijn er verschillen te zien in de metingen uit de eerste en de derde ronde. Zo is meer dan 65% van volwassen deelnemers de afgelopen 15 jaar zwaarder geworden. Tegelijkertijd is wandelen in de vrije tijd toegenomen in populariteit. Tijdens de derde onderzoeksronde geven deelnemers bijvoorbeeld aan gemiddeld 3,3 dagen per week te wandelen. Tijdens de tweede onderzoeksronde was dit 2,5 dag per week.

Minister Kuipers: “Buitengewoon belangrijk onderzoek”

Ook in Den Haag wordt het belang van Lifelines gezien. Zo sprak minister Ernst Kuipers onlangs in het UMCG over een “buitengewoon belangrijk onderzoek, zowel nationaal als internationaal”. Hij bedankte ook alle deelnemers voor hun geweldige bijdrage aan Lifelines. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gebruikt Lifelines-data bijvoorbeeld om te ontdekken of genomen beleidsmaatregelen goed werken. Zo worden de bijna 1 miljoen corona-vragenlijsten die deelnemers sinds het begin van de pandemie hebben ingevuld, gebruikt om te kijken welke impact corona heeft op onze samenleving. Hiermee krijgen het RIVM en ministerie VWS bijvoorbeeld inzicht in de verspreiding van het virus binnen gezinnen en de gevolgen van de maatregelen.