Lifelines ontvangt ook deelnemers in Hoogeveen

04-07-2022

- door Marrit van der Burgh

Vanaf maandag 4 juli 2022 ontvangt Lifelines ook deelnemers uit Hoogeveen en omstreken. In Hoogeveen opent een nieuwe locatie voor de onderzoeken op de eerste verdieping van Bilderdijkplein 23. De locatie in Hoogeveen neemt het stokje over van de locatie in Emmen, waar de derde onderzoeksronde inmiddels is afgerond. Voor de organisatie van de derde onderzoeksronde werkt Lifelines samen met Certe.

Dat deelnemers na vijf of tien jaar weer meedoen aan Lifelines, is enorm waardevol voor de verzameling van gezondheidsdata. Op die manier kunnen onderzoekers het heden vergelijken met het verleden en ontdekken waarom iemand ziek of juist gezond is. Daarom hoopt Lifelines dat ook in Hoogeveen zoveel mogelijk deelnemers tijdens deze derde onderzoeksronde meedoen. 

Voor meer kennis over gezondheid

Met behulp van Lifelines-data is het onderzoekers van het UMCG onlangs gelukt om te bepalen welke bacteriën en andere micro-organismen bij een gezonde darm horen. Therapieën die op het microbioom zijn gericht, zijn daardoor in de toekomst gemakkelijker te ontwikkelen. Ook start het UMCG een nieuwe studie naar long COVID. Het doel is erachter te komen hoe vaak long COVID voorkomt, wat de klachten inhouden en welke gevolgen de klachten met zich meebrengen.
 

Locatie Assen sluit in november 2022

Het openen en sluiten van Lifelines-locaties tijdens de verschillende onderzoeksrondes gebeurt volgens een planning die is gebaseerd op het aantal deelnemers per locatie. Op die manier krijgen alle deelnemers gelegenheid om bij hen in de regio op bezoek te komen. Zo sluit de locatie in Assen op 1 november 2022. Deelnemers die graag in Assen op bezoek willen komen, kunnen contact opnemen om een afspraak te maken.

Over Lifelines

Al 15 jaar lang delen 167.000 mensen zoals jij en ik vrijwillig hun gezondheidsdata met Lifelines. Zowel ouders, grootouders en kinderen staan sinds 2006 bloed en urine af tijdens verschillende onderzoeksrondes. Daarnaast vullen ze vragenlijsten in over hun leefstijl en wordt onder andere hun lengte, gewicht en bloeddruk gemeten. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt. Dit gebeurt op een Certe-locatie en wordt gedaan door medewerkers van Certe. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen terug en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers en beleidsmakers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen bij Lifelines. 

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein Munniksma, communicatieadviseur Lifelines op 06 53704337 of via m.munniksma@lifelines.nl.