Lifelines ontvangt weer deelnemers in Heerenveen

04-11-2019

- door Marjolein

Vanaf maandag 4 november ontvangt Lifelines voor de derde keer deelnemers in en rondom Heerenveen. De derde onderzoeksronde wordt georganiseerd in samenwerking met Certe, die hiervoor de locatie aan de K.R. Poststraat in Heerenveen heropent. Deze locatie is ongeveer een jaar open en Lifelines hoopt er in die tijd ruim 12.000 deelnemers te ontvangen. 

Persbericht
Uniek aan Lifelines is de grootte van de onderzoeksgroep en dat deelnemers gedurende 30 jaar gevolgd worden. Dit maakt de verzamelde data steeds interessanter. Daarom is het van onschatbare waarde dat zoveel mogelijk deelnemers tijdens deze derde onderzoeksronde meedoen. Deelnemers die een vorige ronde niet mee hebben gedaan, zijn wederom van harte welkom. Zij ontvangen vanzelf een persoonlijke uitnodiging. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen terug en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Omdat Lifelines met een vaste onderzoeksgroep werkt, is aanmelden niet mogelijk.

Zo weten we steeds meer over onze gezondheid
Dankzij Lifelines-deelnemers weten we steeds meer over hoe we gezonder oud kunnen worden. Een voorbeeld is de recente publicatie over het effect van stikstofuitstoot op nierschade, waarbij op postcodeniveau onderzocht werd waar de nierfunctie het laagst dan wel het hoogst was. Ook is mede door Lifelines-data ontdekt dat er veel verschillen zijn tussen regionale eetpatronen in Noord-Nederland en dat Friezen bijvoorbeeld echte zoetekauwen zijn. Met deze kennis kunnen gemeentelijke preventieprogramma’s beter afgestemd worden op regionale culturen.

Over Lifelines
In 2006 is Lifelines gestart met een groep van 167.000 deelnemers wonend in de drie Noordelijke provincies (10% van de Noordelijke bevolking). Deze groep wordt elke vijf jaar, gedurende 30 jaar, uitgenodigd en onderzocht. Deelnemers staan tijdens een onderzoeksronde bloed en urine af, vullen vragenlijsten in over hun leefstijl en ondergaan allerlei metingen, zoals lengte, gewicht, bloeddruk. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt. Deelnemers ontvangen na elke onderzoeksronde resultaten van de metingen en krijgen daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers en beleidsmakers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen. Meer informatie is te vinden op de website www.lifelines.nl.