Mensen met handeczeem roken meer, ervaren meer stress en hebben vaker obesitas

23-03-2022

- door Marjolein

Om de associatie tussen verschillende leefstijlfactoren en handeczeem te onderzoeken hebben 57.000 Lifelines-deelnemers een vragenlijst ingevuld over diverse huidziekten, waaronder handeczeem. Uit dit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen roken, overgewicht en stress, en het hebben van handeczeem.

Of leefstijlfactoren bijdragen aan het hebben van handeczeem, of dat handeczeem kan zorgen voor een slechtere leefstijl, kan niet met zekerheid gezegd worden. Echter is het wel belangrijk voor behandelaars van patiënten met handeczeem en voor patiënten zelf om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl.

Over het onderzoek

Alle deelnemers van de Lifelines studie vulden bij de start van de studie vragenlijsten in over rookgedrag, alcohol gebruik, stress, sport en beweging, eetgedrag en nachtrust. Ook werden lengte, gewicht en middelomtrek gemeten. Iets meer dan 57.000 mensen vulden de extra vragenlijst over handeczeem in. Van de deelnemers had 7.3% handeczeem in het afgelopen jaar. Deze groep werd vergeleken met de groep deelnemers die aan hebben gegeven nooit in hun leven handeczeem te hebben gehad.

Verschil in leefstijl

Er werd ontdekt dat mensen met handeczeem in het afgelopen jaar, meer en/of langer rookten dan mensen zonder deze vorm van eczeem. Ook gaven ze aan vaker langdurige stress te hebben en hadden zij vaker een body mass index (BMI) van meer dan 30, of een middelomtrek van meer dan 90 centimeter. Voor de andere leefstijlfactoren, zoals alcohol gebruik, sport en beweging, eetgedrag en nachtrust, werd geen verband gevonden tussen beide groepen.