UMCG onderzoekt hoe gezinnen omgaan met lichamelijke klachten

27-06-2022

- door Jari Bosma

Het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie (ICPE) van het UMCG start een nieuw onderzoek naar hoe gezinnen lichamelijke klachten beleven en hoe ze ermee omgegaan. Hiervoor zullen de onderzoekers een aantal geselecteerde Lifelines-deelnemers vragen stellen over hoe zij omgaan met alledaagse lichamelijke klachten bij zichzelf en bij hun kinderen. Met de kennis uit dit onderzoek hopen ze beter te begrijpen wat goede manieren zijn om met klachten om te gaan.

Ieder mens ervaart in het dagelijks leven wel eens lichamelijk ongemak. Dat kan van alles zijn: hoofdpijn, spierpijn, een opgeblazen gevoel, een gevoel van vermoeidheid of wat anders. We weten uit onderzoek dat mensen verschillen in hoe ze daarmee omgaan. Dat heeft waarschijnlijk te maken met eerdere ervaringen met ziekte of bijvoorbeeld met wat iemand als kind heeft geleerd over gezondheid en ziekte.

De onderzoekers vragen Lifelines-deelnemers of ze in een interview willen vertellen over hoe zij omgaan met alledaagse lichamelijke klachten binnen hun gezin. Dat kunnen klachten zijn waarvoor iemand naar de dokter is gegaan, maar ook klachten waar iemand zelf iets aan deed of die vanzelf weer weggingen. Zowel mensen die regelmatig klachten hebben, als mensen die weinig klachten hebben komen in aanmerking voor dit onderzoek.

Met de interviews hopen de onderzoekers niet alleen meer te leren over hoe mensen lichamelijke klachten ervaren, maar ook over hoe zij de ernst van die klachten inschatten. Daarnaast hopen ze te weten te komen over wat mensen hierover tijdens hun kindertijd hebben geleerd en wat ouders daarover zelf weer leren aan hun kinderen.