Verhaal van Elien Padje

“Ik sta wekelijks stil bij de gezondheid van ons gezin”

Elien Padje

Tienduizenden noorderlingen vullen wekelijks een vragenlijst in voor het Lifelines Corona-onderzoek. De antwoorden van ieder van hen vormen de schat aan data die onderzoekers gebruiken om meer te leren over het coronavirus. Elien Padje (26) is één van de deelnemers. Ze vertelt over haar leven tijdens de coronacrisis en haar deelname aan het onderzoek. “Ik zoom nu wekelijks in op de gezondheid van mijn gezin.”

Dat gezin bestaat sinds kort uit drie. Want Elien beviel begin deze maand na een pittige bevalling van 40 uur van dochter Ize. “We moesten onze verloskundige, kraamverzorgende en geboortefotograaf missen tijdens de geboorte. Dat terwijl we hen er vanwege het verloop extra graag bij hadden gehad.

Eenmaal thuis hadden we een rustige kraamweek, met een aantal memorabele raambezoeken. Het is jammer dat de oma’s en opa Ize nog niet vast kunnen houden, maar we gaan natuurlijk voor ieders gezondheid op de lange termijn. Eén groot voordeel: we ervaren heel veel rust. We kunnen optimaal in onze eigen bubbel kruipen om aan elkaar te wennen.”

Zwangerschap

Elien schreef zich in voor Lifelines NEXT toen ze zwanger was. “Ik ben onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht, met de specialisatie privacy en informatieveiligheid. Ik heb Sociologie gestudeerd en probeer overal verbanden tussen te ontdekken. Dat vind ik heel interessant. Ik weet hoe waardevol een groot, uitgebreid en langdurig onderzoek als Lifelines NEXT kan zijn voor de wetenschap. Hoe mooi is het als je een mens al begint te volgen vanuit de buik van de moeder? Hopelijk levert het onderzoek vele interessante inzichten op, waar de wetenschap en maatschappij mee verder kunnen.”

Toen Elien hoorde van het Lifelines Corona-onderzoek was haar beslissing snel gemaakt. “De laatste jaren is er veel gebeurd in mijn leven, waardoor mijn veerkracht groter is dan ooit. Die veerkracht zie ik terug in het Corona-onderzoek van Lifelines. Het gaat uit van de situatie en leert ons ontdekken wat we moeten weten en doen om hier op korte èn lange termijn mee om te kunnen gaan.”

Corona Barometer

“Het Corona-onderzoek biedt mij ook een (twee)wekelijks moment om in te zoomen op de gezondheid van mijn gezin. Ik vind het heel mooi dat er wordt gevraagd naar zowel de lichamelijke als mentale impact van het coronavirus. Er wordt verder gekeken dan officiële cijfers, waardoor er een realistischer beeld ontstaat van de verspreiding en impact van corona.”

Door het plotselinge overlijden van haar vader in 2018 beseft Elien zich elke dag dat opkrabbelen uit diepe dalen mogelijk is. Een besef dat goed van pas komt tijdens de coronacrisis. “De afgelopen maanden hebben mijn man en ik zo weinig mogelijk mensen gezien, ook omdat hij bij koorts niet bij de bevalling aanwezig mocht zijn. Natuurlijk waren er zorgen. Niet alleen om de gezondheid van de baby en mij, maar ook van de mensen om ons heen. Dat vond ik moeilijk. Maar ik ben door alles wat ik heb meegemaakt, beter in staat om van het kleine geluk te genieten. Met een baby van drie weken oud is dat gelukkig niet moeilijk. Wij blijven de ernst van de situatie inzien. Maar door de Corona Barometer zijn we er wel rustiger onder geworden. Ik hoop van harte dat iedereen spoedig weer zorgelozer kan genieten van hun geliefden”

Elien Padje over het leven als kersverse moeder ten tijde van corona

Ongelijkheid

Elien hoopt ook dat de coronacrisis bijdraagt aan een rechtvaardiger en duurzamer toekomst. “Het raakt me dat bepaalde groepen mensen door de coronacrisis onevenredig hard worden getroffen. Een virus gedraagt zich als een Russisch roulette, maar ook sociaaleconomische factoren spelen een rol. Zo kan lang niet elke Nederlander terugvallen op de zekerheid van een baan, een sociaal vangnet of zelfs een dak boven het hoofd.”

“Aan die ongelijkheid moeten we altijd werken, maar juist tijdens en na een crisis als deze moeten rechtvaardigheid en duurzaamheid een grote rol spelen. We kunnen vooruit als we het menselijke in het oog blijven houden.”