Huidaandoeningen

U kunt voor deze studie alleen uitgenodigd worden. Zelf opgeven is niet mogelijk.

Huidaandoeningen

Vanuit de afdeling Dermatologie van het UMCG onderzoeken Lisette Prens en Angelique Voorberg hoe vaak enkele huidziekten voorkomen. Ze zijn beiden werkzaam als arts-onderzoekers onder leiding van dr. Barbara Horváth en dr. Marie-Louise Schuttelaar.

Een van de huidziekten waar ze onderzoek naar doen is hidradenitis suppurativa (HS), een vaak niet herkende, maar veel voorkomende huidaandoening. De ziekte wordt gekenmerkt door terugkerende pijnlijke ontstekingen van de huid, voornamelijk in de oksels en liezen. Ook kijken de onderzoekers naar verschillende soorten eczeem. Naast inzicht krijgen in hoe vaak deze huidziektes voorkomen, zijn ze ook geïnteresseerd in andere factoren zoals de medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, kwaliteit van leven, mentale gezondheid, bloedwaarden en leefstijl.

Wat wordt onderzocht?

Lisette Prens: “Zowel HS als eczeem hebben een grote impact op het leven van mensen en kunnen leiden tot een (soms ernstig) verminderde kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in hoeveel mensen in Nederland deze huidaandoeningen hebben, in welke ernst deze aanwezig zijn en welke factoren (bijv. genetische factoren of andere aandoeningen) ermee geassocieerd zijn. We starten eind december met het versturen van een vragenlijst naar alle Lifelines-deelnemers van 18 jaar en ouder. Door meer te weten te komen over bijvoorbeeld genetische factoren, kan er mogelijk in de toekomst gerichter behandeling gegeven worden.” 

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met het Servicebureau.  We zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Bent u wetenschapper en heeft u inhoudelijke vragen over dit onderzoek? Neem in dat geval contact op met de projectleider via j.rienks@lifelines.nl.