Lifestyle

U kunt voor deze studie alleen uitgenodigd worden. Zelf opgeven is niet mogelijk.

Lifestyle

Waarom is gezond leven zo moeilijk?

Stelt u lichamelijke activiteit ook vaak uit tot morgen? Heeft u moeite om van lekkernijen af te blijven als u vermoeid of gestrest bent? Vaak weten we wel dat we onvoldoende bewegen of te veel snoepen, maar toch ervaren velen van ons problemen bij het starten en/of vasthouden van een gezonde levensstijl. Maar waarom is dat? Om meer kennis hierover te krijgen is Lifelines gestart met een nieuw aanvullend onderzoek genaamd LIFESTYLE (Lifelines Study over Lichamelijke activiteit en Eetgedrag).

Gezondheidsproblemen door overgewicht en de stijgende zorgkosten die hiermee gepaard gaan vormen een grote uitdaging voor de huidige maatschappij. De onderzoekers willen daarom beter begrijpen waarom veel mensen het vaak moeilijk vinden zich gezond(er) te gedragen. Om dit inzichtelijk te maken worden alle Lifelines-deelnemers van 18 jaar en ouder gevraagd een vragenlijst in te vullen. 

Doel van het onderzoek

Samen met een gemengd team van economen, epidemiologen, gezondheidswetenschappers en psychologen heeft Hans Kippersluis, van Erasmus Universiteit, een uitgebreide vragenlijst ontworpen om de invloeden op gezond en ongezond gedrag in kaart brengen. Dankzij de antwoorden van Lifelines-deelnemers kunnen de onderzoekers beter begrijpen waarom het zo lastig is om gezond gedrag te starten en vol te houden. Met deze kennis kunnen middelen en beleid ontwikkeld worden om gezond gedrag te bevorderen en mensen te helpen hun eigen doelstellingen te behalen.

Deelname

Het onderzoek bestaat uit drie vragenlijsten, die verspreid over een maand worden verstuurd naar ca. 130.000 Lifelines-deelnemers. Een deel van de deelnemers heeft de eerste vragenlijst al ontvangen, het andere deel zal in februari een uitnodiging krijgen. Het invullen van de eerste vragenlijst duurt ongeveer 30-40 minuten. Voor de tweede en derde vragenlijst  is dit ongeveer 5-10 minuten. Let op: u kunt zich niet opgeven voor dit onderzoek.

 

Resultaten

Dankzij de antwoorden van Lifelines-deelnemers kunnen de onderzoekers beter begrijpen waarom het zo lastig is om gezond gedrag te starten en vol te houden. Met deze kennis kunnen middelen en beleid ontwikkeld worden om gezond gedrag te bevorderen en mensen te helpen hun eigen doelstellingen te behalen.

Veelgestelde vragen over deze vragenlijst

Dat klopt, deze vragenlijst is in een andere omgeving gemaakt. Uw antwoorden komen net als bij de andere vragenlijsten, in onze beveiligde database binnen.

Vul de vragenlijst naar uw beste kunnen in. Komt u er niet uit, sla de vraag dan over.

Nee, dit onderzoek staat los van de algemene, derde onderzoeksronde. 

Onze vragenlijsten werken alleen op laptops, computers en de meeste tablets. Ze zijn niet geschikt om op een mobiele telefoon in te vullen. 

Meer weten?

Voor vragen over dit onderzoek kunt u ons bereiken via onderzoek@lifelines.nl of via telefoonnummer 050 361 11 13. We zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.