Stage Voedingsepidemiologie

Bij Lifelines hebben we ruimte voor meerdere stagiaires Voedingsepidemiologie per januari 2020 (en daarna)

Stage Voedingsepidemiologie

Over Lifelines

Hoe kunnen we gezonder oud worden? Onderzoek helpt ons om meer inzicht te krijgen in (chronische) ziekten en kan helpen bij het vinden van oplossingen. In 2006 is Lifelines daarom gestart als grootschalig bevolkingsonderzoek onder 165.000 inwoners in Groningen, Friesland en Drenthe. We willen de deelnemers minimaal 30 jaar volgen. De Lifelines Biobank verzamelt data en lichaamsmateriaal. De verzamelde gegevens worden gebruikt om inzicht te krijgen in de factoren die van belang zijn bij het ontstaan en verloop van (chronische) ziekten. In oktober 2019 zijn we begonnen met de 3e onderzoeksronde.

Stage vraag

Ten tijde van de eerste onderzoeksronde heeft Lifelines onder andere voedingsdata verzameld. Om de voedingsinname te meten is de voedselfrequentievragenlijst (FFQ) gebruikt. We zijn op zoek naar studenten die in verschillende opeenvolgende deelprojecten aan de slag gaan met het berekenen van de energie en macro-  en micronutriënten van kinderen 8 t/m 12 jaar die de FFQ ingevuld hebben.

Deelprojecten:

 • Verificatie en validatie van de ruwe data (duur 6 maanden; start augustus/september 2020).
 • Uitwerking van de FFQ-items naar grammen per item en voedingsgroepen (syntaxen bouwen/aanpassen) (2-3 maanden; start ± maart 2021).
 • Variabelen omzetten naar NEVO product-codes en energie en macro-  en micronutriënten berekenen (1-2 maanden; start ± mei 2021).
 • Controle van de data op basis van VCP en GECKO Drenthe cohort (3 maanden; start ± juli/augustus 2021).

Voor deze stage zoeken we meerdere personen. Het is mogelijk tijdens je stage werkzaam te zijn voor meerdere deelprojecten. Per deelproject worden er andere werkzaamheden van je verwacht. Wij lichten de werkzaamheden per project graag aan je toe.

Wat bieden we jou?

Een leerzame stage bij een dynamische organisatie die volop in beweging is. Je krijgt daarbij ondersteuning en begeleiding van dr. Johanna Rienks, voedingsepidemioloog en projectmanager bij Lifelines en een epidemioloog werkzaam bij het UMCG. We verwachten daarnaast ook dat je zelfstandig werkt. Je krijgt daarbij de ruimte om jezelf te ontwikkelen en om meer te leren over organisaties (wat houdt werken in) en over de inhoud van het vak. De derde onderzoeksronde biedt ook de kans om een kijkje te nemen bij de verzameling van  data en lichaamsmateriaal op de onderzoekslocatie en de verwerking van het lichaamsmateriaal in het lab. Onze locatie is gevestigd in Roden. Voor deze stage is het noodzakelijk dat je deels op onze locatie werkzaam bent, maar je kunt ook deels op een andere locatie de werkzaamheden uitvoeren.

Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar studenten met een achtergrond in voeding. Daarnaast vind je het leuk en heb je affiniteit met het analyseren en interpreteren van complexe data. Je hebt aandacht voor detail en werkt nauwkeurig volgens een voorgeschreven protocol. Daarbij interpreteer en controleer je steeds kritisch je handelingen en resultaten. In het kader van datakwaliteit documenteer je alles op een gestructureerde wijze. Daarnaast heb je ervaring in het gebruik van data verwerkingspakketten, bij voorkeur SPSS.

Kernwoorden die bij deze stageplek horen:

 • Analytisch
 • Nauwkeurig/accuraat
 • Geconcentreerd werken
 • Kritisch
 • Resultaatgericht
 • Verantwoordelijkheid
 • Aanpakken
 • Zelfstandig

Overige informatie

Je ontvangt een  bruto stagevergoeding van € 334,00 per maand bij een fulltime stage (36 uur per week) of naar rato bij een stage van minder uren per week.  Het minimum aantal uren voor deze stage is 32 uur per week.

Contact

Op onze website vind je meer informatie over ons werk en onze organisatie. Wil je graag iemand persoonlijk spreken, dan kun je ook altijd even bellen of een mail sturen. Neem in dat geval contact op dr. Johanna Rienks, projectleider via j.rienks@lifelines.nl  of via 050-3615670.