Over Lifelines

Unieke biobank in Nederland

Over Lifelines

Het verhaal van Lifelines in 1 minuut

Verzamelen en delen voor meer gezonde jaren

167.000 mensen zoals jij en ik, ouders, grootouders, kinderen, delen sinds 2006 vrijwillig hun gezondheidsdata met ons.
Onze dagelijks groeiende verzameling bestaat inmiddels uit miljoenen gegevens. Deze gegevens worden veilig door ons beheerd in de Lifestore en onze digitale systemen. Onze schat van data stellen we wereldwijd beschikbaar aan iedereen die middels onderzoek een relevante bijdrage wil leveren aan het gezonder oud worden van mensen. We streven naar impact op preventie, medische ontwikkelingen en overheidsbeleid.

We verzamelen data

We verzamelen van een grote groep deelnemers allerlei gegevens en lichaamsmaterialen zoals urine, bloed en haar. Deelnemers komen ongeveer eens in de 5 jaar op een locatie voor het afstaan van lichaamsmaterialen en het laten doen van een aantal metingen zoals het meten van de bloeddruk en het laten maken van een hartfilmpje. Daarnaast ontvangen deelnemers om de anderhalf jaar vragenlijsten. Na deelname krijgen ze een terugkopeling van de metingen en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. 

Lees meer over deelname

We beheren data

Alle gegevens en lichaamsmaterialen worden uiterst zorgvuldig bewaard. We beheren momenteel ruim 8 miljoen buisjes bloed en urine. Deze samples worden grotendeels bewaard in de Lifestore, een zeer geavanceerde en goed beveiligde ‘vrieskist’ van min 80 graden, ter grootte van een kleine sporthal. Daarnaast hebben we op dit moment meer dan 350 actieve onderzoekers met data toegang, Zij werken aan hun data analyses binnen een beveiligde omgeving. Zo draagt Lifelines bij aan hergebruik van data (FAIR data) en impactvol onderzoek voor meer gezonde jaren.  

Neem een kijkje in de data

We delen data

We delen onze data met onderzoekers en beleidsmakers in de wetenschap dat antwoorden voor een gezond lang leven in onze collectie liggen verborgen om ontdekt te worden. Ons cohort is groot, divers en groeiende. Onze data zijn van hoge kwaliteit en kunnen we snel en veilig delen. Daarnaast geven deze gezondheidsdata inzicht in de leefstijl en gezondheid van tienduizenden inwoners van de drie Noordelijke provincies. Een waardevolle bron voor (gezondheids-)beleid gebaseerd op feiten.

Onderzoek doen met Lifelines-data