Lifelines Corona-onderzoek

Voor antwoorden op vragen van nu én de toekomst

Lifelines Corona-onderzoek

Lifelines is de grootste data- en biobank van Nederland. Ruim 167.000 Nederlanders bieden al 15 jaar vrijwillig inzicht in hun gezondheid. Vanaf maart 2020 hebben we extra data verzameld bij onze deelnemers. Daarmee geven we antwoorden op de vragen van nu, vergroten we de kennis over de ziekte en brengen we realtime de impact van de pandemie en de getroffen maatregelen in kaart. 

  • 76.978 unieke respondenten

  • 31 vragenlijsten

  • 41% positief getest

Zo doen we dat

We vragen deelnemers of ze in de afgelopen 7 dagen klachten hebben gehad die zouden kunnen wijzen op coronavirus, of ze ziek zijn (geweest) en in welke mate. Omdat we willen leren begrijpen hoe het kan dat sommige mensen ernstig ziek worden, stellen we ook vragen over medicatiegebruik, en of men andere ziekten heeft. Daarnaast vragen we naar hun welzijn en leefstijl. Hun antwoorden worden gecombineerd met eerder verzamelde Lifelines-data, waaronder ook genetische informatie.

Noord-Nederland bundelt haar krachten

Het Lifelines corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen. Lifelines-bestuurder Bert-Jan Souman: "Het is bijzonder om te zien wat we gezamenlijk op zo’n korte termijn hebben georganiseerd. We bundelen onze krachten om de kennis over het coronavirus te vergroten en met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan onze maatschappij.”