RIVM-onderzoek over zoutinname voor landelijk beleid
Het RIVM onderzoekt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de zoutinname in Nederland. Het instituut gebruikt daarvoor metingen in urine van volwassen Lifelines-deelnemers.
Aanleiding voor dit onderzoek is dat de huidige zoutinname in Nederland ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid ligt van 6 gram per dag. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De uitkomsten uit dit onderzoek worden gebruikt bij het bepalen van nieuw gezondheidsbeleid door het ministerie van VWS. Uw bijdrage is dus van grote waarde voor de gezondheid van miljoenen Nederlanders!”
Om de zoutinname in Nederland te verlagen zijn er sinds 2006 allerlei initiatieven in gang gezet. Zo maken producenten met het ministerie van VWS afspraken om het zoutgehalte in levensmiddelen te verlagen. “Door uw urine te onderzoeken brengen we de huidige gemiddelde zoutinname in kaart. Wij maken dankzij deze gegevens een vergelijking met de gemiddelde zoutinname in 2006, voordat het zoutgehalte van allerlei levensmiddelen werd verlaagd”, aldus Marieke Hendriksen, projectleider RIVM.
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
In het bijzonder willen we Lifelines-deelnemers van 50 jaar en jonger uitnodigen.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
De onderzoekers maken gebruik van 24-uurs urine die u tijdens de reguliere onderzoeksronde inlevert. De 24 uurs urineverzamelingen zijn de beste manier om de zoutinname goed te meten.
Meer nieuws
- Probleem met vragenlijst 6.1
- Nieuw onderzoek naar ME/CVS met Lifelines-deelnemers
- Bloedgroep A suikers voeden darmbacteriën en houden je gez..
- De vierde onderzoeksronde: hetzelfde, maar dan anders
- Onderwijsproject Aletta's Regional Year Challenge in..
- Langetermijngevolgen borstkankerbehandeling in kaart gebra..