Impact van post-COVID op het werk

26-06-2023

- door Marrit van der Burgh

Donderdag 13 april organiseerde het UMCG de slotconferentie van het ACTION-project. Dit project gaat over “Aanhoudende Klachten na COVID-19: perspectief vanuit de populatie, patiënt, en zorg.” Tijdens deze conferentie presenteerden verschillende onderzoekers de voorlopige onderzoeksresultaten. Ook deelden patiënten en professionals hun ervaringen over hulp en behandeling van post-COVID.

In het project onderzochten de onderzoekers hoe vaak post-COVID voorkomt en welke symptomen vaak samen voorkomen. Daarbij onderzochten ze hoeveel zorg patiënten nodig hebben, en wat de maatschappelijk impact van post-COVID is. Dit deden ze vooral op het gebied van functioneren in werk. De kosten van verzuim en productiviteitsverlies vanwege post-COVID zijn hoog. Ongeveer 1 op de 6 werknemers met post-COVID verzuimt langer dan een jaar. 1 op de 5 werknemers is in staat om gedeeltelijk door te werken, maar deze mensen zijn wel minder productief vanwege klachten.

Een positief resultaat van het onderzoek is dat bijna driekwart van de werknemers met post-COVID steun ervaart van hun werkgever. Werknemers die meer steun ervaren keren eerder terug naar het werk en hebben een lager risico om op termijn alsnog uit te vallen. Eventuele werkaanpassingen zijn alleen vooral kortetermijnoplossingen. Het gaat om werkaanpassingen door minder taken, minder uren of een flexibeler werkschema. In sommige gevallen houden de klachten aan en is er sprake van blijvende beperkingen in het functioneren van de werknemer. Dit vraagt van werkgevers meer creatieve oplossingen om het werk duurzaam passend te maken. Dit is geen eenvoudige taak.

Tijdens het ACTION-project hebben de onderzoekers tientallen interviews afgenomen met mensen die kampen met post-COVID, waarbij het ook ging over de impact op het werk. Deze patiëntervaringen hebben geleid tot een module over het post-COVID syndroom op het online platform www.pratenovergezondheid.nl. Op dit platform zijn de patiëntervaringen terug te lezen, luisteren en kijken.

ACTION paneldiscussie
ACTION paneldiscussie
NOS interviewt Sandra Brouwer
NOS interviewt Sandra Brouwer

Media aandacht

Lokale en landelijke media hebben veel aandacht besteed aan de slotconferentie en de uitkomsten van het onderzoek. Zo verscheen hoogleraar Sandra Brouwer op het NOS-journaal en was Dr. Jeanet Landsman te horen bij Omrop Fryslân. Daarnaast verschenen verschillende betrokken onderzoekers in de Volkskrant, het NRC, Trouw en Dagblad van het Noorden. Deze aandacht is van groot belang om onderzoek naar post-COVID voort te zetten en mensen met deze nieuwe en grotendeels onbegrepen aandoening beter te ondersteunen. Het grootschalige onderzoek en de landelijke aandacht die dit heeft getrokken was niet mogelijk geweest zonder de vele Lifelines-deelnemers die trouw de vragenlijsten hebben ingevuld. Daar willen wij de deelnemers via deze weg dan ook hartelijk voor bedanken.

Gerelateerde Lifelines studies:
Tijhuis, M., Van Zon, S., Lifelines Corona Research Initiative, Brouwer, s., Van Ooijen, R. “Associations between work-related factors and time to return to work of long-term sick-listed workers during the COVID-19 pandemic: a Lifelines COVID-19 Cohort study.” In voorbereiding.

Monteiro Sanchez, G., Van Ooijen, R., Rosmalen, J., Fens, T., Lifelines Corona Research Initiative, Van Asselt, T., Brouwer, S., Van Zon, S. “Work productivity loss due to COVID-19 and post COVID-19 condition: Results from the longitudinal Lifelines COVID-19 Cohort.” In voorbereiding.

Tekst: Sander van Zon, Sandra Brouwer, Raun van Ooijen & Jari Bosma