Ontmoeting Ernst Kuipers (VWS) over waarde en belang Lifelines

07-03-2023

- door Marjolein
Foto: Fotografie Annemarie
Foto: Fotografie Annemarie

Op maandag 6 maart spraken we Ernst Kuipers (minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over de waarde en toekomst van Lifelines. Onze wetenschappelijk directeur Jochen Mierau is positief over die toekomst, want “hoe langer Lifelines bestaat, hoe groter het wetenschappelijk en maatschappelijk belang wordt. Hoe langer je iemands gezondheid bijhoudt, hoe meer je gaat zien en begrijpen over waarom iemand ziek wordt of juist niet, tot op moleculair niveau.”

Lifelines heeft in de ruim 16 jaar dat het onderzoeksprogramma bestaat zijn waarde ruimschoots bewezen, stelt Mierau. ,,Het ministerie van Volksgezondheid ziet dit gelukkig ook”, zegt de hoogleraar Economie van de Volksgezondheid (Rijksuniversiteit Groningen en UMCG) en sinds een half jaar wetenschappelijk directeur van Lifelines. Hij sprak maandag met gezondheidsminister Ernst Kuipers, tijdens diens werkbezoek in Noord-Nederland.

Zout in urine

,,Lifelines heeft duidelijk een positie verworven bij het opstellen en toetsen van gezondheidsbeleid in Nederland”, zegt Mierau. Als voorbeelden noemt hij het meten van zoutgehalte in de urine van de (op zijn meest) 167.000 deelnemers aan Lifelines waarmee wordt getoetst of het streven om minder zout aan voeding toe te voegen wordt gehaald. Of de mate waarin maagzuurremmers van invloed zijn op het microbioom in de darmen van deelnemers. ,,Omdat met Lifelines de gezondheid van deelnemers over de jaren wordt bijgehouden, speelt het een belangrijke rol bij het de transitie naar persoonsgerichte zorg”, zegt Mierau ,,Daar moeten we volgens het Integraal Zorgakkoord steeds meer naar toe.”

Aan het eind van dit jaar loopt het derde onderzoeksprogramma van Lifelines af. De organisatie is al enige tijd met het ministerie in gesprek over financiering van een vierde ronde, waarmee weer vijf jaar lang deelnemers kunnen worden gezien voor functiemetingen en afname van lichaamsmaterialen. Lifelines heeft hier 34 miljoen euro voor nodig. Vanwege het bewezen belang van Lifelines verwacht Mierau dat de financiering in orde komt.