Persoonlijkheid kan mensen met een chronische ziekte helpen in het werkveld
Je persoonlijkheid bepaalt de manier waarop je in verschillende situaties reageert, de manier waarop je denkt en waardoor je wel of niet gemotiveerd wordt iets te doen. Persoonlijkheidsverschillen zijn in eerder onderzoek in verband gebracht met de ontwikkeling van chronische gezondheidsproblemen. Sandra Brouwer is onderzoeker bij het UMCG. Zij heeft samen met nog een aantal onderzoekers gekeken welke persoonlijkheidskenmerken van mensen met een chronische aandoening samenhangen met aan het werk zijn.
Voor dit onderzoek is Lifelines-data gebruikt van 21.172 Lifelines deelnemers met hartaandoeningen, depressie, angststoornis, kanker, chronische obstructieve longziekte, houdings- en bewegingsklachten en diabetes type 2.
Wat betekent dit precies?
Uit de resultaten komt naar voren dat werknemers met een chronische ziekte die aan het werk zijn, hoog scoren op eigenschappen als zelfbewustzijn, impulsiviteit, zoeken naar opwinding, competentie en zelfdiscipline. Mensen met hogere scores op onder andere kwetsbaarheid en woede-vijandigheid hadden een lagere kans om aan het werk te zijn. Persoonlijkheid kan dus mogelijk goed helpen om aan het werk te kunnen zijn bij mensen met een chronische ziekte. Dit kan relevant zijn voor de ontwikkeling van hulpprogramma’s gericht op persoonlijkheid.
Meer nieuws
- Probleem met vragenlijst 6.1
- Nieuw onderzoek naar ME/CVS met Lifelines-deelnemers
- Bloedgroep A suikers voeden darmbacteriën en houden je gez..
- De vierde onderzoeksronde: hetzelfde, maar dan anders
- Onderwijsproject Aletta's Regional Year Challenge in..
- Langetermijngevolgen borstkankerbehandeling in kaart gebra..