Beweging vermindert aanmaak van versuikerde eiwitten bij diabetes, hart-, vaat- en nierziekten

04-03-2021

- door Marrit van der Burgh

Onderzoeker Saskia van de Zande en collega’s (UMCG) hebben onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op de versuikerde eiwitten. Versuikerde eiwitten nemen bij iedereen toe naarmate je ouder wordt. Deze versuikerde eiwitten worden ook wel Advanced Glycation Endproducts (AGE) genoemd. Door bepaalde omstandigheden zullen de versuikerde eiwitten sneller toenemen. Dit gebeurt onder andere bij ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekte. De toename van de versuikerde eiwitten zorgt voor een versneld verouderingsproces. Hierdoor is de kans op het krijgen van een ziekte of het krijgen van complicaties bij een ziekte groter. Uit het onderzoek blijkt dat beweging bij mensen met één van deze ziektes de aanmaak van AGE vermindert.

Er is bij 61.452 Lifelines-deelnemers gekeken naar de huid autofluorescentie (weerkaatsing van licht op de huid). Deze is gemeten met de AGE Reader (Lees hier meer over de AGE Reader). Daarnaast hebben de onderzoekers gegevens van de SQUASH vragenlijst gebruikt om te kijken naar de fysieke activiteit van de mensen. Er zijn twee groepen gemaakt, een reguliere groep (59.177 personen) en een groep met mensen die diabetes, hart- en vaatziekten en/of een nierziekte hebben (4275 personen). Ze hebben gekeken naar de relatie tussen de fysieke activiteit en het aantal versuikerde eiwitten. Mensen met diabetes, hart- en vaatziekten of een nierziekte een lagere hoeveelheid versuikerde eiwitten in hun lichaam hebben wanneer ze meer bewegen (matig tot intensief). Hiermee laat de studie zien dat het goed is om te bewegen voor mensen die een bepaalde ziekte hebben.