Onderzoek naar darmgezondheid DAG4: interview met Rinse Weersma

01-06-2021

- door Marjolein

Binnenkort start het DAG4-onderzoek: belangrijk onderzoek naar damgezondheid. Het is een vervolg van de studie DAG3, waarvoor de ontlasting van bijna 10.000 Lifelines-deelnemers werd gebruikt. Rinse Weersma (UMCG), is één van de onderzoekers van het DAG3-onderzoek en vertelt ons waarom onderzoek naar darmgezondheid zo belangrijk is en wat de studie heeft opgeleverd. We hopen natuurlijk dat ook voor DAG4 zoveel deelnemers weer meedoen!

Even voorstellen: wie bent u, waar bent u werkzaam en wat is uw functie?

“Ik ben Rinse Weersma, hoofd van de afdeling maag-, darm-, en leverziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Sinds 2013 ben ik tevens hoogleraar op het gebied van complexe immuungemedieerde maag-, darm-, en leverziekten.”

Wat was het doel van dit onderzoek?

“We weten dat het darmmicrobioom (alle micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels die in ons maagdarmstelsel leven) een zeer belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Het darmmicrobioom helpt namelijk mee bij het verteren van voedsel, bij onze afweerreactie tegen ziekteverwekkers, het verhogen van de werking van medicijnen en zo zijn er nog veel meer taken. Echter de vraag blijft: wat is nou eigenlijk een gezond darmmicrobioom? Welke bacteriën hebben we bijvoorbeeld nodig voor een goede gezondheid en wat doen die bacteriën dan? Dit was dan ook het doel van dit onderzoek.”

Waarom wilde u dit onderzoek graag doen?

“Als we weten hoe een gezond darmmicrobioom eruitziet, dan kunnen we ook bepalen hoe een ziek darmmicrobioom eruitziet. Het darmmicrobioom heeft ook de potentie om zich te laten aanpassen, door bijvoorbeeld ons dieet of zelfs met poeptransplantaties. Zodra we weten wat een gezond darmmicrobioom is, kunnen we gaan proberen de goede bacteriën toe te dienen of ervoor te zorgen dat ze gestimuleerd worden. Voordat we zover zijn is er echter nog veel meer onderzoek nodig, aangezien er veel nog onbekend is op dit gebied.”

Welke data van Lifelines is hiervoor gebruikt?

“Hiervoor hebben we de ontlasting gebruikt van bijna 10.000 Lifelines deelnemers, zowel gezonde deelnemers als mensen met een ziekte. Van deze duizenden ontlastingsmonsters hebben we door hoogstaande technieken bepaald welke bacteriën aanwezig zijn en wat deze bacteriën eventueel kunnen doen.”

Wat waren de resultaten? En zijn er verrassende of opmerkelijke uitkomsten gevonden?

“Bij deze studie hebben we ontzettend veel informatie gehaald uit welke bacteriën bij ziekte en gezondheid horen en wat deze bacteriën eventueel kunnen doen. Ook hebben we gevonden welke andere factoren te maken hebben met de samenstelling van je darmmicrobioom, denk daarbij aan de personen bij wie u in huis woont, het hebben van huisdieren, medicijnen die worden ingenomen en nog vele andere factoren.

Eén van de opmerkelijke uitkomsten was dat de samenstelling van het darmmicrobioom grotendeels overlapt tussen zeer verschillende ziekten, van psychiatrische aandoeningen tot aan aandoeningen in het maagdarmstelsel.”

Wat is het vervolg?

"Nu we in kaart hebben gebracht hoe een gezond darmmicrobioom eruitziet, zijn we benieuwd naar hoe stabiel het darmmicrobioom is na verloop van tijd. Zien we dezelfde bacteriën weer terug als we een aantal jaren later kijken in het darmmicrobioom van dezelfde deelnemers? Is er bij deze deelnemers iets veranderd in de gezondheid, is er bijvoorbeeld een ziekte bijgekomen en zien we dat ook terug in het darmmicrobioom? Deze en vele andere vragen willen we graag beantwoorden door nogmaals aan de Lifelines-deelnemers te vragen om ontlasting te verzamelen. Door het verkrijgen van deze informatie zijn we weer een stap dichterbij om ook daadwerkelijk het darmmicrobioom te gebruiken voor het verbeteren van de gezondheid.

Natuurlijk wil ik alle deelnemers heel hartelijk bedanken voorde schat van informatie die hun deelname oplevert!"