Extra onderzoek naar DArmGezondheid

DAG4

Darmgezondheid geeft inzicht in ziekte en gezondheid

Tijdens de vorige onderzoeksronde is binnen de studie DAG3 in kaart gebracht hoe een gezond darmmicrobioom eruitziet. In dit vervolg-onderzoek DAG4 richten onderzoekers zich op hoe het darmmicrobioom zich ontwikkeld heeft na verloop van tijd.

Onderzoeker Rinse Weersma (UMCG): "We zijn benieuwd of we dezelfde bacteriën weer terug zien als we een aantal jaren later kijken in het darmmicrobioom van dezelfde deelnemers. Is er bij deze deelnemers iets verandert in de gezondheid, is er bijvoorbeeld een ziekte bijgekomen en zien we dat ook terug in het darmmicrobioom? Deze en vele andere vragen willen we graag beantwoorden door nogmaals aan de Lifelines-deelnemers te vragen om ontlasting te verzamelen."

Meedoen aan DAG4

Voor het DAG4-onderzoek nodigen we alleen deelnemers uit die eerder voor Lifelines ontlasting hebben verzameld. U kunt zich niet zelf opgeven. U ontvangt de uitnodiging tegelijkertijd met uw uitnodiging voor het reguliere Lifelines-onderzoek. Of u aan DAG4 wil deelnemen of juist niet, heeft geen invloed op uw algemene deelname aan Lifelines. Deelname bestaat uit twee onderdelen:

  • Thuis ontlasting verzamelen
  • Gedurende één week online DAGboekjes invullen

Ontlasting verzamelen

Wanneer u meedoet wordt u gevraagd om ofwel eenmalig ontlasting te verzamelen, óf drie keer in één week. U ontvangt bij uw eerste bezoek aan Lifelines een verzamelkit. U verzamelt thuis de ontlasting en bewaart deze (in veilige en hygiënische verpakking) in uw diepvries. U neemt de ontlasting vervolgens mee naar uw tweede bezoek en levert die bij ons in. 

DAGboekjes invullen

In de week waarin u uw ontlasting opvangt, vragen we u ook elke dag een digitaal DAGboekje in te vullen. Het zijn 7 keer dezelfde vragenlijsten: voor iedere dag één. Tel hoe vaak u ontlasting heeft op een dag, onthoud hoe de ontlasting eruitziet en op welke tijdstippen u ontlasting heeft gehad. Daarnaast stellen we enkele vragen over o.a. uw darmgezondheid en dieet. We adviseren het DAGboekje aan het einde van de dag in te vullen.

Veelgestelde vragen

Deelnemers die hebben meegedaan aan DAG1, en/of DAG2 en/of DAG3 kunnen uitgenodigd worden voor dit onderzoek. De selectie gebeurt automatisch. U kunt zich niet aanmelden voor dit onderzoek.

Ja, dit kan in de ochtend voor 9.30 uur. Neem contact met ons op om zeker te weten dat uw voorkeurslocatie open is op de gewenste dag. Dit kan via 050-361 11 13. 

Deelnemers ontvangen geen uitslagen van DAG4. Alle verzamelde materialen gaan rechtstreeks anoniem de vriezers in. Onderzoek hierop vindt op een later moment plaats. De lichaamsmaterialen zijn geanonimiseerd.

Nee, het koeltasje is voor hergebruik. Deze worden volledig gereinigd en opnieuw uitgegeven.

Ja, dit is geen probleem. 

Indien u een stoma heeft kunt u meedoen met het onderzoek. Bij darmspoeling helaas niet.

Staat uw vraag er niet bij?

Heeft u vragen over het onderzoek, het verzamelen van de ontlasting of de DAGboekjes? Neem dan gerust contact met ons op. We staan u graag te woord. 

Contact opnemen met Lifelines